Stenmurkla
Det finns en gemensam nordisk guide om ätbara svampar
Där kan man läsa om stenmurklor Gyromitra esculenta - "Should not be consumed as it even after months of drying or after repeated boiling and discarding of the water, still contains significant amounts of suspected genotoxic and carcinogenic hydrazinderivatives."
Det har funnits en tidigare lång tradition av att äta murklor i Sverige också men med den kunskap vi har nu om att vare sig torkning eller förvällning tar bort gyrometrin.
En del av gifterna finns kvar även om du förväller den eller torkar den. En del försvinner genom att förgasas eller hamna i kokvattnet. Man bör inte torka stenmurklor där människor uppehåller sig.
Stenmurkla får säljas, men endast om den förvällts enligt vedertagna metoder, med förvällning i flera olika steg. För kockar som ofta kokar stuvning eller sås från färska eller torkade murklor kan ångan vara ett arbetsmiljöproblem.
Men stenmurklan är inte längre en rekommenderad matsvamp i Sverige .
Lästips!