Att tänka på när ni startar UF företag
Innan ni startar med er verksamhet behöver ni läsa in er på de regler som gäller.
Börja med att läsa informationen på vår webb om att starta livsmedelsföretag, Starta livsmedelsföretag
Grundregeln är att den som driver ett livsmedelsföretag ska registrera sin verksamhet hos kommunen. Om det finns en viss kontinuitet och viss grad av organisation i din verksamhet räknas den som ett livsmedelsföretag.
I många fall uppfyller inte UF-företag kriterierna för att betraktas som livsmedelsföretag och det krävs i så fall ingen registrering hos kommunen.
Kommunen bedömer om verksamheten ska vara registrerad eller inte. Kontakta kommunen (miljökontoret) för att kontrollera om er verksamhet ska registreras. Om er verksamhet räknas som ett livsmedelsföretag måste ni registrera er verksamhet innan ni startar. En registrering är en relativt enkel och snabb process.
Oavsett om ni ska vara registrerade eller inte så är ni ansvariga för att de livsmedel ni släpper ut på marknaden är säkra.
Ni kan läsa om märkning av livsmedel på följande sida: Information, märkning och påståenden
Information om regler för bland annat livsmedelslokaler, hygien och förpackningsmaterial har vi samlat här:
Lokaler, hantering och hygien
Livsmedelsverket har sammanställt information till Ung-Företagsverksamhet-verksamheter som tänker tillverka eller sälja livsmedel. Där kan ni bland annat läsa om registrering, avgifter och kontroll.
Ni kan även hitta användbar information i olika branschriktlinjer.
Lycka till med ert företagande!