Botulism

Uppdaterad

Vi får en del frågor om botulism. Kom ihåg att det är mycket ovanligt drabbas av botulism, särskilt i Sverige.

Råd om inläggningar och konservering på vår webbplats

När det kommer till botulism är den främsta orsaken för att drabbas just hemkonservering som inte sker på rätt sätt. På vår webbplats finns uppdaterade råd om hur du själv lägger in och konserverar grönsaker.
På webbsidan om bakterien Clostridium botulinum kan du även läsa om bakterien, förgiftningen botulism, vilka livsmedel som kan eventuellt vara en risk och hur du bör göra inläggningar eller konservera mat.

Om du är osäker, experimentera inte. Välj hellre färdiga produkter av personer eller företag som har kunskap kring detta.


Produkter i butik är säkra

Alla livsmedelsföretag är skyldiga att upprätta rutiner och göra en faroanalys för att det livsmedel som tillverkas ska vara säkert. Det gäller även de som tillverkar inläggningar. Produkter du köper i butik är därmed säkra. Om det i undantagsfall skulle upptäckas en risk av något slag i en produkt, måste företaget dra tillbaka dessa produkter och de får då inte finnas till försäljning.


Konserver och inläggningar i butik

Helkonserver som du köper i butik, det vill säga de som står på hyllan och inte i kyldisken, är värmebehandlade vid en temperatur som förstör bakteriens värmetåliga sporer.
I industriellt tillverkade oljeinläggningar är de inlagda grönsakerna förbehandlade med en svag syra som gör det så surt att C. botulinum inte kan föröka sig.  


Bedömer inte enskilda recept

Livsmedelsverket kan inte bedöma eller svara på om just ditt recept eller tillvägagångsätt är lämpligt då det finns massor av recept och flera faktorer som spelar in. Vi kan inte heller bedöma hanteringen som sker i ett privathushåll.
Beprövade recept, det vill säga sådana som använts med framgång under lång tid, är ett säkert sätt att göra ättiksinläggningar. Väljer man en annan väg eller är man osäker på om det är tillräckligt surt i en ättikslag är pH-stickor ett enkelt sätt att få koll.

Guide taggad med: under arbete
warning Warning.