FCM - allmänhet
Uppdaterad
Livsmedelsverket kan inte svara på vad olika enskilda förpackningar innehåller. Det finns en hel del regler att förhålla sig till för den som producerar förpackningar som är avsedda att komma i kontakt med livsmedel. Exempelvis finns gränsvärden för olika ämnen i plastmaterial liksom högsta tillåtna mängd rester av olika ämnen i livsmedel. Det är därmed den som producerar dessa produkter som ska säkerställa och kunna visa på att produkten är säker och inte innehåller ämnen som senare kan migrera till livsmedlen och innebära risk för människors hälsa.
Vanligt är att märkningen görs direkt på produkten eller på förpackningen, exempelvis med glas och gaffelsymbolen. Uppgifterna kan också finnas i en medföljande handling, beroende på hur de distribueras.
På vår webbplats, Förpackningar och köksredskap, kan du läsa om vilka regler som gäller, risker med olika material och vad du kan göra för att maten ska vara säker.
På vår webbplats, Förpackningar och köksredskap, kan du läsa om vilka regler som gäller, risker med olika material och vad du kan göra för att maten ska vara säker.
Hoppas denna information hjälper dig att förstå vad som krävs av den som producerar produkter avsedda för livsmedel behöver göra och tänka på.
Eventuellt
Om du har uppgifter om säljare eller den som producerat materialet så kan du kontakta den för att få mer information om vad produkten innehåller och hur den kan användas.
Frågor om specifika material
Det är inte reglerat exakt vilka material ett ... får innehålla eller inte innehålla. Livsmedelsverket godkänner inte heller olika material som kommer i kontakt med livsmedel. Utan det är den som producerar produkten som är ansvarig för att produkten är lämplig att använda till livsmedel och att lagstiftningskraven uppfylls. Det finns en hel del regler att förhålla sig till för den som producerar produkter som är avsedda att komma i kontakt med livsmedel. På vår webbplats, Förpackningar och köksredskap, kan du läsa mer om olika material och det finns även länkar till lagstiftningen och rapporter där det går att läsa om risker med olika material.
Aluminium
Om man tillagar mat med sura livsmedel i en aluminiumkastrull någon gång då och då går det bra. Här kan du läsa våra råd om att använda aluminium när du lagar mat: Aluminium (livsmedelsverket.se).
Gamla grytor
Det är svårt att uttala sig om risker med gamla produkter. Vi kan inte svara på hur det förhåller sig med just din gryta, men vårt allmänna råd är att använda intakta husgeråd.
Material innehållandes bly
Vi har inte mer rekommendationer eller information att ge än det som finns på vår webbplats, Om Bly. Där rekommenderar vi att inte använda keramikkärl och emaljerade kärl av okänt ursprung till sur mat och dryck.
På vår webbplats, material i kontakt med livsmedel kan du läsa mer om vad den som producerar denna typ av produkt kan behöva tänka på. Där skriver vi bland annat om vilken lagstiftning som ska tillämpas, om märkning av kontaktmaterial, kontroll av kontaktmaterialverksamheter och mycket annat som du kanske har nytta av för att förstå vad den som producerar kontaktmaterial ansvarar för och behöver göra för att säkerställa att materialen är säkra i kontakt med livsmedel.
I Kontrollwiki, vår webbplats med information till företagare och kontroll finns mer information om kontaktmaterial. På sidan, Materialtyper och andra ämnen - Kontrollwiki finns specifik vägledning kring keramik.
I Kontrollwiki, vår webbplats med information till företagare och kontroll finns mer information om kontaktmaterial. På sidan, Materialtyper och andra ämnen - Kontrollwiki finns specifik vägledning kring keramik.