Listeria standardsvar

Uppdaterad

Listeria är allmänt spridd i naturen och kan därför finnas på många livsmedelsråvaror. Men det är långt i från alla produkter som innehåller listeria. Bakterien behöver också få möjlighet att föröka sig till skadliga mängder i livsmedlet för att utgöra en risk för dig.

Listeria förökar sig i kylskåpstemperaturer och även i frånvaro av syre (vakuumförpackningar), den överlever i frysen, men dör vid uppvärmning till 70 grader. Den trivs inte heller i sura miljöer så som exempelvis fruktjuicer. Beroende på vilken produkt det är och hur den är producerad så kan alltså risken för förekomst av listeria variera.


På vår webbplats kan du läsa mer om  listeria. Där finns en del råd till riskgrupper om hur de kan minska risken att bli sjuk.

Eventuellt ta med något eller några av nedanstående formuleringar:

Den som producerar ett livsmedel har ansvar för att det är säkert att äta när livsmedlet släpps ut på marknaden. Vill du veta mer om en specifik produkt så vänd dig med dina frågor till producenten. Du hittar kontaktuppgifter på förpackningen.

Sådan mat kan vara kylvaror som förvarats några veckor i kylskåp och som äts utan att upphettas.

Utöver vanlig handhygien och städning av hemmet krävs ingen särskild åtgärd för just listeria när man är gravid. Exempelvis så är risken mycket liten att man blir man av den mängden som man kan få i sig genom kontakt med ytor.

Listerios i samband med graviditet är mycket ovanligt. Av över 100 000 graviditeter per år är det bara några få som drabbas.

Listeria finns på fiskens yta och dör vid tillagning
Kärntemperaturen i fisk upphettas oftast inte till 70 grader vid tillagning. Men om det finns listeria på den färska fisken så finns bakterien på ytan och inte inuti fiskköttet. Om den vakuumförpackade fisken är förorenad med listeria redan från början kan bakterien föröka sig. Vid tillagningen blir det dock betydligt varmare än 70 grader på fiskytan och därför dör bakterien.

Det går bra att äta vakuumförpackad färsk lax tillagad till en kärntemperatur på 56-60 grader under hela hållbarhetstiden även när man är gravid.


Förslag på ny formulering som kan användas till gravida

Listerios i samband med graviditet är mycket ovanligt. Av över 100 000 graviditeter per år är det bara några få som drabbas.

Listeria är allmänt spridd i naturen och kan därför finnas på många livsmedelsråvaror. Men det är långt i från alla produkter som innehåller listeria. Bakterien behöver också få möjlighet att föröka sig till skadliga mängder i livsmedlet för att utgöra en risk för dig.

Listeria förökar sig i kylskåpstemperaturer och även i frånvaro av syre (vakuumförpackningar), den överlever i frysen, men dör vid uppvärmning till 70 grader. Beroende på vilken produkt det är och hur den är producerad så kan alltså risken för förekomst av listeria variera.

På vår webbplats kan du läsa mer om listeria. Där finns en del råd till riskgrupper om hur de kan minska risken att bli sjuk.

Guide taggad med: listeria
warning Warning.