Listeria

Uppdaterad

Hej!  

Vi får just nu en hel del frågor om listeria kopplat till utbrottet som skedde på en restaurang i Stockholm. Det är livsmedelskontrollen i Stockholms stad som leder utredningen tillsammans med Folkhälsomyndigheten och smittskyddsenheterna i flera län. Livsmedelsverket har en stödjande roll och uppdaterar vår information löpande kring utvecklingen av utbrottet när nya uppgifter inkommer. Vi har råd och information om listeria och mat på vår webbplats: Listeria monocytogenes.  

Det finns också information om listeria på Folkhälsomyndighetens webbplats, Sjukdomsinformation om listeriainfektion — Folkhälsomyndigheten.  

Kontakta sjukvårdsupplysningen 1177 eller din vårdcentral om du misstänker att du har en listeriainfektion.  


Vad är listeria?
Listeria är en bakterie som är vanlig i naturen och kan därför finnas på många livsmedelsråvaror. Men det är långt i från alla produkter som innehåller listeria. Bakterien behöver också få möjlighet att föröka sig till skadliga mängder i livsmedlet för att den ska kunna orsaka sjukdom.

Det som gör listeria speciell är att den kan föröka sig i kylskåpstemperaturer och även i frånvaro av syre (vakuumförpackningar). Den överlever i frysen, men dör vid uppvärmning till 70 grader. Den trivs inte i sura livsmedel som till exempel ättiksinläggningar av olika slag, frukt (med undantag av melon) och bär samt juicer av dessa. Beroende på vilken produkt det är och hur den är producerad, så kan alltså risken för listeria variera. 

Listeriainfektion är en ovanlig, men allvarlig sjukdom. Varje år blir cirka hundra personer i Sverige sjuka av bakterien. Det är främst sköra äldre och personer med nedsatt immunförsvar som blir sjuka. Även gravida är en riskgrupp. Listeriainfektion i samband med graviditet är framför allt allvarligt för fostret. Infektionen är mycket ovanligt bland gravida. Av knappt 100 000 graviditeter per år är det bara några få som drabbas.  

För personer som tillhör riskgruppför att drabbas av listeria har Livsmedelsverket särskilda råd. 

Dessa framgår i länken ovan.  

Företaget har ansvaret

Det är alltså företaget som producerar eller serverar ett livsmedel som ansvarar för att det inte finns listeria i livsmedlet när det släpps ut på marknaden. Det innebär att om ett livsmedel har risk för tillväxt av listeria behöver företaget vidta åtgärder för att eliminera eller minimera risken.  

Med vänliga hälsningar  

Guide taggad med: listeria
warning Warning.