FCM - Märkning på förpackningar
Är det obligatorisk att märka produkter (med glaset o gaffeln eller annat) som ska komma i kontakt med livsmedel att de är godkända för livsmedel. Eller räcker det med att leverantör/producent kan visa intyg på att de är godkända för livsmedel?
Material och produkter som ännu inte har kommit i kontakt med livsmedel när de släpps ut på marknaden ska åtföljas av
- orden ”för kontakt med livsmedel” eller
- en specifik uppgift om användningsområde, som kaffebryggare, vinflaska, soppsked eller
- den symbol som visas i bilaga II till förordning (EG) nr 1935/2004.
Informationen är inte obligatorisk för produkter som tydligt är avsedda att komma i kontakt med livsmedel.
Informationen kan lämnas på olika sätt. Om det rör sig om försäljning i annat led än detaljhandeln kan uppgifterna finnas på medföljande dokument. Se närmare information i artikel 15 i förordning (EG) nr 1935/2004.
Läs mer här: Kontaktmaterial (material som kommer i kontakt med mat och dryck) (livsmedelsverket.se)