Pastöriserad och opastöriserad mjölk

Uppdaterad

I våra allmänna råd om opastörisrad mjölk framgår det att även om det inte står på förpackningen kan du utgå från att mjölken är pastöriserad. Det gäller alla produkter som innehåller mjölk eller grädde som exempelvis mjölk, mjölkpulver, kärnmjölk och skummjölk.

Produkter som innehåller mjölk måste alltid märkas om det är opastöriserad mjölk. Då står det antingen "innehåller opastöriserad mjölk" eller "innehåller obehandlad mjölk".

Du kan läsa mer under rubriken märkning här: Opastöriserad mjölk

Eventuellt lägga till

Mjölk pastöriseras för att döda bakterier som kan göra oss sjuka, till exempel campylobacter, ehec och listeria. I Sverige används normalt lågpastörisering för vanlig mjölk. Den innebär att mjölken hettas upp till minst 72 ºC i 15 sekunder. Motsvarande effekt får man vid 63 ºC i 30 minuter. Läs mer här om: Pastöriserad mjölk

Skummjölk, vassle- och mjölkpulver tillverkas under hög temperatur.

Står det inget särskilt om opastöriserad mjölk, kan du utgå från att mjölken har varit pastöriserad.  


Barn och opastöriserade mjölkprodukter

Läs gärna våra kostråd till Barn och ungdomar 2-17 år. Vi ger råd om att inte äta färskost gjord på opastöriserad mjölk eftersom opastöriserad mjölk kan innehålla skadliga bakterier, som ehec och campylobacter.

All färskost är inte gjord på opastöriserad mjölk. Om du är orolig för din sons hälsa kontakta läkare eller 1177 för att få råd om vad du kan göra i efterhand.




Förslag till nytt tillägg i guiden (ny info på webben?):

warning Warning.