Mer att tänka på som gravid
Nedan är ytterligare saker som gravida kan behöva tänka på (fraser att lägga till till standardsvaret)
Genomgång av ingrediensförteckning
Eftersom vi inte har möjlighet att gå igenom alla innehållsdeklarationer på de frågor som kommer till oss och besvara dessa frågor enskilt så har vi istället arbetat med vår information på vår webbplats. Där har vi information som ska hjälpa dig som är gravid att själv avgöra vad som är lämpligt eller inte lämpligt för dig att äta. Genom att ha informationen på vår webbplats kan vi ge så många som möjligt samma vägledning.
Gravida - följdfrågor och "varför kan vi inte bara svara direkt/som vi tidigare gjort
Livsmedelsverket har generella kostråd på webbplatsen till allmänheten och specifika råd till vissa grupper som barn, gravida och ammande och liknande. Dessa kostråd är baserade på nordiska näringsrekommendationer och vetenskapliga underlag för att passa majoriteten.
Vi har ingen möjlighet att ge individuella kostråd eller svara på frågor om individuella livsmedel för enskilda personer då detta är dels inget effektivt sätt att nå ut med informationen, samt att det är ett uppdrag för vården.
Det finns information på vår webbplats om livsmedel som kan vara bra att minska eller undvika som gravid. Man bör dock komma ihåg att inte fastna på vad man bör undvika och därmed glömmer vad man både kan och ska äta. Om vi inte vägleder kring att undvika ett visst livsmedel beror det oftast på att man inte har sett någon risk med det och i vissa fall saknar vi kunskap om hur de påverkar mamman eller barnet. Det är därför viktigt att prata med sin barnmorska innan man gör stora förändringar i kosten och utesluter livsmedel som kan vara bra för en.
Alkoholfri
Det finns rekommendationer kring livsmedel du kan behöva undvika. Du kan läsa om dessa på vår webbplats, Mat att undvika. Det finns där specifika råd till gravida om alkohol. Där framgår att det går bra att dricka måttliga mängder av ”alkoholfria” drycker, det vill säga drycker med max 0,5 volymprocent alkohol under graviditeten. Detta gäller även de som är märkta 0,0% eftersom de ändå kan innehålla lite alkohol.
Opastöriserade produkter
Råd om att inte äta opastöriserade produkter om att man inte ska äta opastöriserad mjölk. Rådet gäller därför främst mejeriprodukter.
Koppa gärna till informationen "Pastöriserad och opastöriserad mjölk" här i kunskapsbanken
Energidrycker och koffein
Vi har inte några listor eller uppgifter över olika energidrycker och ger inte några sådana råd om specifika produkter.
På vår webbplats har vi råd om Kaffe, te och energidrycker.
Läs på burken hur mycket koffein energidrycken innehåller och komihåg att även coladrycker kan innehålla lite koffein.
Livsmedelsverkets råd om fisk för gravida
Enligt Livsmedelsverkets kostråd om fisk under graviditet går det utmärkt att äta de flesta fisksorterna 2-3 gånger i veckan och då variera sorterna. Det finns några undantag och de finns listade på vår webbplats, exempelvis rökt eller gravad fisk som har en ökad risk för listeria-bakterier.
Vildfångad fisk
Färsk vildfångad fisk kan innehålla parasiter olika sorters parasiter. Dessa parasiter kan dock inte skada ditt barn. För att undvika att bli sjuk av parasiter i fisk, kan fisken upphettas, frysas eller saltas så att parasiterna dör. Läs Livsmedelsverkets kostråd om fisk under graviditet.
Odlad lax
Den lax som serveras på restauranger är nästan uteslutande odlad.
Odlad lax innehåller sällan parasiter. Därför är det generellt säkert att äta odlad lax som serveras rå eller upphettad till 50-54 grader.
Läs mer här om Odlad lax och Östersjölax
Toxoplasma
Våra råd är att du ska hetta upp helt kött från lamm, gris, nöt och vilt till minst 60 - 65 ℃ tills det är rosa (medium) och utan inslag av blod. Om du vill äta en lättstekt, blodigare köttbit som är upphettad till under 60 ℃, kan du frysa in den minst tre dygn innan tillagning.
Läs mer om toxoplasma på vår webbplats här: toxoplasma.
Ost
De flesta vanliga ostar går bra att äta, men det finns några sorter som kan innehålla listeriabakterier.
På vår webbplats har vi beskrivit vad gravida bör tänka på när det gäller ost.
Med hjälp av vår söktjänst Fråga Liv kan du också söka efter svar om specifika ostar. Vi har försökt lista de vanligaste ostarna som säljs i Sverige.
Kosttillskott
När du är gravid eller ammar bör du inte använda kosttillskott, örtprodukter, naturläkemedel och traditionella växtbaserade läkemedel, eftersom man ofta inte vet om de är säkra att använda eller om de kan vara skadliga för barnet.
Använd inte sådana produkter om inte din barnmorska eller läkare har rekommenderat det.
På vår webbplats har vi ett avsnitt om kosttillskott och örtprodukter på vår sida Gravida - Mat att undvika där du kan läsa mer om bakgrunden till vårt råd. Eftersom vår hållning är att kosttillskott generellt är onödigt kan vi inte heller uttala oss eller rekommendera kosttillskott.
Örtte
Det saknas tillräcklig kunskap för att kunna avgöra om örtteer och rooibos är säkra att dricka under graviditeten eller under amning. Livsmedelsverket rekommenderar därför att gravida och ammande är försiktiga med att dricka rooibos, örtteer och olika avkok.
Alla drycker med blad och varmt vatten som inte innehåller blad från tebusken räknas som örtteer och omfattas alltså av det rådet.
Om man vid några enstaka tillfällen eller några dagar har druckit ett örtte behöver man inte vara orolig för det. Däremot är det bra om man inte regelbundet dricker örtte.
Gravid på utlandsresa
Grundtanken är att du bör följa samma råd som du följer i Sverige, det vill säga våra kostråd för gravida.
Om du reser inom EU, som har gemensamma regler om säker mat och säkert dricksvatten, kan du utgå från att mjölk, yoghurt, grädde och andra mejeriprodukter är pastöriserade. Det gäller även i många länder utanför EU. Det du behöver vara försiktig med och undvika att äta är samma saker som i Sverige, till exempel gravad och rökt fisk, skivat köttpålägg (som rökt skinka, kalkon, mortadella) och mögel och kittostar.
Om du vill veta specifikt vad du behöver tänka på i ett visst land så kan ett tips vara att kontakta de ansvariga myndigheter i det land dit du ska resa. För att veta vilken/vilka myndigheter som är ansvariga kan du kontakta svenska ambassaden i aktuellt land.
Vi har också allmänna råd för utlandsresa som gäller för alla konsumenter och inte bara gravida. Läs gärna dem innan du reser iväg.
Bäst-före-datum
De allra flesta livsmedel kan man äta under hela hållbarhetstiden och ofta längre när man är gravid. På vår webbplats, Vad betyder datummärkningen?, kan du läsa att mat inte blir farlig efter bäst före-datum om den har förvarats enligt tillverkarens förvaringsanvisning.
Några produkter där man som gravid kan vara lite extra försiktig är skivat köttpålägg och rökt och gravad fisk. Vår rekommendation är att det går bra att äta men välj så nyförpackade produkter som möjligt. Se mer information på vår hemsida, Mat att undvika .
På vår webbplats har råd för gravida där vi samlat sådant som gravida särskilt behöver tänka på. I vår snabbguide "Fråga Liv" för gravida kan man också skriva in olika livsmedelsprodukter och snabbt få svar på om de går bra att äta även när man är gravid.
Förslag på ytterligare fomruleringar att ha med i guiden:
Att använda olika skärbrädor till olika livsmedel är ett bra sätt att minska risken för kontaminering mellan olika typer av livsmedel. Lika så att rengöra redskap och porslin mellan olika hanteringar och användning.
Läs gärna på vår webbplats om Mat att undvika och våra goda råd i köket, och följ länken till Hygien när du lagar mat. Där går att läsa att både diskning för hand och i maskin fungerar bra för att få bort mikroorganismer på bänkytor, skärbrädor och redskap.