Hantering och förvaring

Uppdaterad

Mottagningskontroll

Vi skriver om vad du som livsmedelsföretagare har för ansvar för att säkerställa att livsmedlen du tar emot är säkra på sidan om Hantering och förvaring - Kontrollwiki (livsmedelsverket.se)

I branschriktlinjen "Offentlig säker mat" finns förslag på utformning av rutiner för mottagningskontroll. Läs om Beställning och varumottagning, mottagningskök | Offentlig säker mat | SKR


Förvaring av specialkost 

Att förvara öppna förpackningar separat är ett sätt att hantera risken för kontaminering. I vår vägledning på Kontrollwiki om hantering och förvaring av specialkost förklarar vi ingående vilka rutiner en verksamhet behöver ha för att säkerställa att specialkosten inte kontamineras av andra livsmedel. 

Branschriktlinjen Offentlig säker mat innehåller också bra information om hur målen i lagstiftningen kan uppnås. Branschriktlinjer (livsmedelsverket.se)


Förvaring av oskalad potatis

Reglerna är inte så pass detaljerade att de detaljstyr all hantering av livsmedel. Lagstiftningen är målstyrd. Det betyder att målet all mat ska vara säker att äta är det som ska uppnås. Livsmedelsföretagaren ska ha koll på vilka risker som finns med de livsmedel som hanteras och hur riskerna minimeras. 

Det finns inga krav i lagstiftningen på slutna kärl eller liknande. Livsmedelsföretagare ska se till att förvaringen av potatis är sådan att farorna minimeras. Det innebär bland annat att att förvaringen är mörk och sval, att hanteringen är varsam och att relevanta egenkontroller görs.

En fara med potatis är glykoalkaloider som kan bildas vid felaktig hantering och förvaring. Det finns regler om gränsvärden för glykoalkaloider i potatis i Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2012:3) om främmande ämnen i livsmedel.

Oskalad, rå potatis bedöms ofta som en oren produkt. Förvaring och hantering av sådan bör anpassas av företagen därefter. Potatis och andra rotsaker har ofta jord på sig och detta medför mikrobiologiska risker som företagaren ska ha koll på och hantera. Förvaringen kan därför behöva anpassas så att potatisen inte utgör kontaminationsrisk för andra livsmedel som hanteras.

Det finns branschriktlinjer med stöd och råd för hur man kan göra för att hantera maten på ett säkert sätt. Du kan läsa mer om och hitta de nationella branschriktlinjerna på vår webbplats. 


Deltagare i köket 

Det är tillåtet att låta barnen vara med barnen delta i i köksarbetet. Livsmedelsverket har riktlinjer för Bra måltider i förskolan som innehåller råd och rekommendationer kring exempelvis förhållningssätt, livsmedelshygien, planering och servering av mat och måltider i förskolan. I riktlinjerna finns ett avsnitt som heter Säkra måltider där det går att läsa mer om livsmedelshygien och livsmedelssäkerhet.

Du hittar även mer information på Livsmedelsverkets webbplats: Matgästen i köket (livsmedelsverket.se)

Guide taggad med: förvaring deltagare i köket
warning Warning.