Temperatur

Uppdaterad

Temperaturkrav

I lagstiftningen står det att livsmedlen får inte förvaras vid temperaturer som kan medföra att hälsofara uppstår och kylkedjan får inte brytas om det kan medföra en hälsorisk. Men lagstiftningen är inte så pass detaljerad att den talar om exakt hur du ska göra för att inte bryta kylkedjan. Lagstiftningen är flexibel och målstyrd. Det betyder att målet all mat ska vara säker att äta är det som ska uppnås. Hur du gör för att uppnå det målet är upp till dig som företagare att bestämma. Lösningarna kan se olika ut hos olika typer av verksamheter. Du ska kunna visa att dina rutiner och din hantering av dina livsmedel sker på ett säkert sätt. Det är sedan kommunen, vilken är den kontrollerande myndigheten i ditt fall, som kommer göra en bedömning om dina rutiner uppfyller lagstiftningens krav.

I Kontrollwiki, vår webbplats med information och vägledning till företag och kontrollpersonal, kan du läsa mer om Kylförvaring och temperaturkrav. Informationen där kanske kan hjälpa dig i din bedömning av vilken lösning på kylanordning som passar din verksamhet.


Att kontrollera temperaturer

Den lagstiftning vi har kring livsmedelshantering är flexibel och målstyrd. Målet är att all mat ska vara säker att äta. Det är inte alltid lagstiftningen är så detaljerad att den talar om exakt vilka temperaturer som ska hållas vid ett visst tillfälle, utan det är verksamheten som hanterar maten som ska kunna visa att de rutiner som tillämpas leder till en säker livsmedelshantering.

Vid varmhållning brukar 60°C vara ett lämpligt riktvärde. Du kan på Kontrollwiki, vår webbplats med fördjupad information, läsa mer om Temperatur och där finns även mer information om just varmhållning.

Vill du läsa mer allmänt kring livsmedelshantering och egenkontroll så kan det som beskrivs om Lokaler, hantering och hygien, som finns på vår webbplats vara till nytta.


Temperaturer vid transport av mat till en annan verksamhet

Det beror på vad det är för typ av livsmedel du transporterar. Det finns krav på att livsmedel där skadliga mikroorganismer kan föröka sig eller bilda gifter inte får förvaras i temperaturer som kan medföra risk för liv och hälsa. Av praktiska skäl går det att förvara maten utan temperaturkontroll under begränsade perioder så länge det inte medför en hälsorisk.

Vad lagstiftningen säger om temperaturkrav på kylvaror och på varm mat kan du läsa mer om i Kontrollwiki, Temperatur.

Vad är det för krav vid transport?
Företagaren bör ha kontroll över att variationerna i utomhustemperaturen inte leder till att livsmedel transporteras vid för hög respektive låg temperatur. Transportutrustningen ska därför vid behov vara konstruerad så att den kan hålla livsmedlen vid rätt temperatur. För mindre och kortare transporter kan det på sommaren ibland räcka med en isolerad låda med kylklamp för att de kylda livsmedlen ska hållas tillräckligt kalla. Varma livsmedel kan på vintern behöva hålla en högre temperatur när de skickas iväg och transporteras i isolerade lådor eller värmeboxar med eluppvärmning om transporten tar lång tid.

Läs gärna mer om transport. av livsmedel i Kontrollwiki.

Vid transport ska det när det är nöd­vändigt finnas anordningar för att hålla livsmedel vid rätt temperatur. Se bilaga II, kapitel IV, punkt 7 i till förordning (EG) nr 852/2004.

Var kan jag få mer hjälp och stöd?
Det finns en branschriktlinje för transport av fryst och kyld mat. Du hittar den under Branschriktlinjer (livsmedelsverket.se)


Mottagningskontroll

Det företag som levererar livsmedlen har förstås det primära ansvaret för att temperaturen hålls. Hur ni säkerställer att livsmedlen ni tar emot håller rätt temperatur är inte reglerat i detalj. Oavsett vilka rutiner ni väljer behöver ni kunna visa för kontrollmyndigheten hur ni uppfyller kraven.

Guide taggad med: Transport temperatur
warning Warning.