Standardsvar starta livsmedelsföretag
För att underlätta för dig som vill starta livsmedelsföretag har vi på vår webbplats samlat information om att Starta livsmedelsföretag. Där finns en del information och några länkar att följa för att ta del av ytterligare information om vad du kan behöva tänka på innan du startar din verksamhet.
Nedan är en kort sammanfattning och för att du ska förstå vad du kan behöva göra inför uppstarten.
Registrering och godkännande
Enskilda produkter behöver inte registreras eller godkännas hos någon kontrollmyndighet. Det är själva företaget som antingen ska registreras eller godkännas av en kontrollmyndighet. Beroende på vilken typ av livsmedel du ska hantera, producera och sälja samt vem du ska sälja till avgör vilken kontrollmyndighet du ska vara registrerad hos eller godkänd av.
Om du ska sälja livsmedel direkt till konsument ska du registrera ditt företag hos kommunen där du driver din verksamhet.
Om du producerar livsmedelsprodukter som inte är animaliska och du ska sälja dem till ett annat livsmedelsföretag ska du också registrera ditt företag hos kommunen.
Om du ska producera animaliska livsmedelsprodukter och dessa i huvudsak ska levereras till andra företag i livsmedelskedjan än till konsument, så ska anläggningen godkännas av Livsmedelsverket.
Ska din verksamhet registreras hos kommunen behöver du göra denna registrering minst två veckor innan du startar. Ska din verksamhet godkännas ska den vara godkänd innan du får starta.
På vår webbplats kan du läsa mer om: Registrering och godkännande av livsmedelsföretag
Säker livsmedelshantering - grundförutsättningar och rutiner
I grunden är det samma livsmedelslagstiftning som gäller för alla livsmedelsföretag, den lagstiftningen är flexibel och målstyrd. Målet är att alla livsmedel och all mat ska vara säker att äta. Hur målet uppnås kan se olika ut beroende på vilken typ av verksamhet det är och vilka förutsättningar som finns. Det finns vissa grundförutsättningar som du som företagare behöver ha kontroll över. Du har också ansvar för att ta reda på om det är något moment där du kan behöva ha extra noggranna rutiner för att ha kontroll över att det du ska sälja är säkert. Faktorer som spelar in i bedömningen är exempelvis vilka livsmedel du hanterar, i vilken omfattning hanteringen sker, hur lång tid olika moment tar samt vem du levererar och säljer dina produkter till. Utifrån dina förutsättningar behöver du organisera din verksamhet, informera och utbilda din personal samt upprätta rutiner och dokumentation som kan visa på att i din verksamhet har ni en säker livsmedelshantering.
Utbildningar
Ta gärna del av våra kostnadsfria utbildningar på Livsmedelsverkets utbildningsportal. Där finns utbildningar om dricksvattenregler, faror och risker, temperaturmätning, livsmedelstillsatser och mycket annat. Utbildningar för företag och kontrollmyndigheter (livsmedelsverket.se)
Den korta versionen: