Kostråd - Kött och hälsa 2025

Uppdaterad

Finns det verkligen vetenskapliga skäl att sänka rådet till 350 gram/vecka?

  • Kött är rikt på näring, bland annat på järn med hög biotillgänghet. Samtidigt är evidensen tydlig för att en hög konsumtion av rött kött och chark är kopplad till ökad risk för några av de vanligaste folksjukdomarna i Sverige. Vår bedömning är att befolkningen kan få tillräckligt med järn vid en konsumtion av 350 gram rött kött och chark per vecka och samtidigt minska risken för vanliga, allvarliga folksjukdomar och förtida död.
  • Unga tjejer med risk för järnbrist behöver individuella råd och vi föreslår därför att man inför screening inom elevhälsan för att fånga upp de med järnbrist. Gravida kvinnor screenas för järnbristanemi redan nu.
  • Vår analys visar på en tydlig skillnad för hälsan vid en konsumtion på 350 gram rött kött och chark i veckan jämfört med 500 gram. Det skulle innebära 18 000 färre sjukdomsfall (varav 3 500 färre cancerfall, 15 000 färre hjärt- och kärlsjukdomsfall) och 1 600 färre dödsfall per år i kranskärlssjukdom, tjock- och ändtarmscancer, stroke och typ 2-diabetes. Tjocktarmscancer och ändtarmscancer är sammantaget den fjärde vanligaste cancerformen i Sverige.
  • Det finns alltså starka vetenskapliga skäl för att sänka rådet till max 350 gram rött kött och chark i veckan, tillagad mängd. Det motsvarar 400–500 gram rå vikt. Det tidigare rådet om högst 500 gram rött kött/vecka motsvarar 600–750 gram rå vikt.

Hänvisningar till webben:

Kostråd för vuxna

Hanteringsrapporten, som redovisar de uppdaterade kostråden, med motiv och bakgrund till de råd som ges: L 2025 nr 04 - Livsmedelsverkets generella kostråd för den vuxna befolkningen


Järnbrist hos unga tjejer?

  • Det är bekymrande att det är så vanligt med järnbrist hos unga tjejer, men vi ser inte att ett högre råd om rött kött (än 350 gr/vecka) för den vuxna befolkningen skulle hjälpa. Vi föreslår istället att man inför screening inom elevhälsan för att fånga upp tjejer med järnbrist.
  • Det är vanligare med järnbrist bland tjejer som äter mindre kött, men järnbrist förekommer både bland de som äter upp till 350 gram rött kött och chark, och bland de som äter mer än 500 gram per vecka.  En högre konsumtion av kött skulle alltså inte eliminera risken för järnbrist. Därför krävs även andra insatser än anpassning av kosten för att minska förekomsten av järnbrist. Vi föreslår att man inför screening av unga tjejer inom elevhälsan för att fånga upp de med järnbrist.

Hänvisningar till webben:

Kostråd för vuxna

Hanteringsrapporten, som redovisar de uppdaterade kostråden, med motiv och bakgrund till de råd som ges: L 2025 nr 04 - Livsmedelsverkets generella kostråd för den vuxna befolkningen


Kan man ersätta kött med baljväxter och ändå få tillräckligt med järn?

  • Kött innehåller mycket näring. Men många äter mycket mer kött än de behöver ur näringssynpunkt, det gäller särskilt män generellt. Järnbrist drabbar t ex främst unga tjejer och kvinnor i fertil ålder.
  • Vi ser att om man äter enligt kostråden får man i sig mer järn än med dagens matvanor.  Ändå skulle vissa ha svårt att få i sig tillräckligt med järn, enbart från kosten. Det behöver följas upp med individuella råd från vården, både om vad man ska äta och om eventuella järntillskott. Kött ökar ju ändå risken för tarmcancer, därför är inte lösningen för dem att äta mer kött.

Hänvisningar till webben:

Kostråd för vuxna

Hanteringsrapporten, som redovisar de uppdaterade kostråden, med motiv och bakgrund till de råd som ges: L 2025 nr 04 - Livsmedelsverkets generella kostråd för den vuxna befolkningen


Hur mycket kött äter vi i Sverige?

  • De flesta i Sverige äter kött, men det är stora skillnader i hur mycket vi äter. Redan idag är det nästan 30% som äter högst 350 gram rött kött och chark i veckan, dvs enligt köttrådet
  • Män äter mest – i snitt nästan 800 gram rött kött och chark vecka. Kvinnor äter betydligt mindre, i snitt knappt 500 g/vecka (476 gr) (Riksmaten Vuxna 2010–11). Samtidigt har kvinnor ett högre järnbehov än män, så för hälsan har männen mer att vinna på att minska sin köttkonsumtion.

Hänvisningar till webben:

Kostråd för vuxna

Hanteringsrapporten, som redovisar de uppdaterade kostråden, med motiv och bakgrund till de råd som ges: L 2025 nr 04 - Livsmedelsverkets generella kostråd för den vuxna befolkningen

Guide taggad med: Kostråd
warning Warning.