Kostråd - Beredskap 2025

Uppdaterad

På vilket sätt har ni beaktat beredskap när ni tagit fram kostråden?

  • Vi har tittat på produktionskapaciteten i landet, kända sårbarheter inom olika produktionskedjor och egenskaper hos de färdiga produkterna. Vi har även analyserat kostrådens konsekvenser för beredskap och ser inte att kostråden kommer att påverka Sveriges möjlighet till en stark livsmedelsberedskap, tvärtom kan kostråden bidra till bättre folkhälsa – vilket är viktigt vid en eventuell kris eller krig.

Hänvisningar till webben:

Kostråd för vuxna

Hanteringsrapporten, som redovisar de uppdaterade kostråden, med motiv och bakgrund till de råd som ges: L 2025 nr 04 - Livsmedelsverkets generella kostråd för den vuxna befolkningen


Hur påverkar kostråden vår livsmedelsförsörjning?

  • Att ha en stark svensk livsmedelsproduktion är ett viktigt ben i vår beredskap, vi behöver också ha en fungerande handel. Vi ser inte att de nya kostråden kommer att påverka möjligheterna att ha en stark beredskap. Vi ser dock att de kan bidra till en förbättrad folkhälsa, som är väldigt viktigt för Sveriges beredskap och för vår motståndskraft.
  • Om vi skulle minska köttkonsumtionen visar analyserna att det skulle bidra till ökad produktion av energi och protein, eftersom vi får ut mer energi om vi äter grödorna direkt än om det går via djuren. Det skulle kunna vara en fördel ur beredskapssynpunkt, samtidigt är det komplext. Det finns produkter som är bättre och sämre ur beredskapssyfte, om de t ex är lagringsbara utan kyla, om det är bra transportkedjor etc. Energität kan vara bra, men det är inte en hälsosam kost i fredstid.

Hänvisningar till webben:

Kostråd för vuxna

Hanteringsrapporten, som redovisar de uppdaterade kostråden, med motiv och bakgrund till de råd som ges: L 2025 nr 04 - Livsmedelsverkets generella kostråd för den vuxna befolkningen


Är det inte bra att utnyttja mark till bete och vall, där man inte kan odla annat?

  • Absolut, vi ska utnyttja våra marker så optimalt som möjligt. Kor och får är bra på det sättet att de kan äta sånt vi människor inte kan äta, som gräs. Men det är en ekonomisk utmaning att producera på svårodlade eller magra marker, och här kan det behövas stöd från samhället. Nationellt sett ger kött från sådana marker inte något större bidrag till livsmedelsförsörjningen, men kan vara viktigt lokalt och bidrar till att upprätthålla biologisk mångfald och en levande landsbygd.

Hänvisningar till webben:

Kostråd för vuxna

Hanteringsrapporten, som redovisar de uppdaterade kostråden, med motiv och bakgrund till de råd som ges: L 2025 nr 04 - Livsmedelsverkets generella kostråd för den vuxna befolkningen

Guide taggad med: Kostråd
warning Warning.