Kostråd - miljö 2025

Uppdaterad

Har uppdraget inneburit att kostråden inte tagit hänsyn till miljön alls?

  • Kostråden utgår från vad som är bra för hälsan, men vi informerar även om hur man kan göra bättre val för miljön, för att stärka svensk livsmedelsproduktion och bidra till en stärkt beredskap. Det som är bra att äta för hälsan är generellt också bättre för miljön och klimatet. Så om vi äter mer hälsosamt kommer den negativa påverkan på miljön från maten att minska.

Hänvisningar till webben:

Kostråd för vuxna

Hanteringsrapporten, som redovisar de uppdaterade kostråden, med motiv och bakgrund till de råd som ges: L 2025 nr 04 - Livsmedelsverkets generella kostråd för den vuxna befolkningen


Hotas inte våra naturbetesmarker om köttproduktionen minskar?

  • Om köttproduktionen minskar, särskilt av nöt och får, kan betesmarkerna minska. Alla minskningar är negativa för biologisk mångfald eftersom det är ett kritiskt läge i dag. Men vi skulle kunna behålla och till och med öka betesmarkerna, även i scenarierna där antalet betesdjur minskar. Det styrs i första hand av ekonomiska incitament (t ex betesstöd), inte av antalet djur.

Hänvisningar till webben:

Kostråd för vuxna

Hanteringsrapporten, som redovisar de uppdaterade kostråden, med motiv och bakgrund till de råd som ges: L 2025 nr 04 - Livsmedelsverkets generella kostråd för den vuxna befolkningen

Guide taggad med: Kostråd
warning Warning.